——— Blog in opbouw ——

Hieronder beantwoorden we enkele vaak voorkomende vragen:

 • Wanneer moet mijn zool vervangen worden?
 • Hoe vaak moet ik mijn zolen wassen?
 • Ik wil een tweede paar, moet ik opnieuw op consultatie komen?
 • Wat is een zool?
 • Mijn zolen voelen soms te hard of te zacht aan. Hoe komt dit?
 • Krijg je door zolen warme/koude/zweet- voeten. Indien ja, kan hier dan iets aan gebeuren?
 • Mijn zool past niet in mijn schoen of sandaal. Wat nu?
 • Wat is die hoge rand achteraan mijn zool?
 • Zullen mijn spieren verzwakken door het dragen van zolen?

Wanneer moet mijn zool vervangen worden?

De normale levensduur van een podologische zool is 2 à 4 jaar. Een zachtere zool of zolen met meer demping zullen eerder na 2 à 3 jaar moeten vervangen worden. Zolen met normale hardheid rond de 3 jaar, zolen met een hardere hardheid rond de 3 à 4 jaar.

Het beste laat je de zolen om het anderhalf jaar controleren. Net zoals de banden van de auto zullen ook je zolen slijten. Op een controle kunnen de correcties weer bijgewerkt worden. Een controle bedraagt dan € 30.

Normaliteit krijg je na anderhalf jaar een herinnering via mail dat het aangeraden is je zolen te laten controleren. Na drie jaar krijg je een mail dat het aangeraden is om je zool te vervangen.

Slijt je zool sneller dan normaal? Neem contact op met je podoloog en dan kijken hoe dit komt en wat we er aan kunnen doen!

Hoe vaak moet ik mijn zolen wassen?

Dat kies je zelf. Je kan de zool om de twee weken wassen, maandelijks, jaarlijks of gewoon wanneer ze vuil zijn. Het zal geen invloed hebben op de slijtage.

Opgelet, steek de zolen steeds in een beschermnetje en was deze op 30°. Om te dragen laat je deze gewoon natuurlijk binnen drogen. Leg deze niet buiten in de zon, niet op de verwarming en niet in de droogkast.

Ik wil een tweede paar zolen, moet ik opnieuw op consultatie komen?

Indien je recent bent langs geweest op consultatie dan zal je niet opnieuw moeten langskomen. Je kan hier gewoon voor bellen of mailen. Een zool wordt digitaal gemaakt daarom kunnen we ook garanderen dat je identiek dezelfde zool zal krijgen als je eerste paar.

Wil je bijvoorbeeld na twee jaar nog een extra paar dan neem je best eerst telefonisch contact op zodat wij kunnen horen hoe alles verloopt. Vaak is het na twee jaar aangeraden om je gangpatroon en zolen eens te laten controleren. Een controle is dan €30. Een tweede paar zolen krijg je ook steeds aan gereduceerd tarief.

Wat is een zool?

Een zool is een extern apparaat welke de krachten die inwerken op ons lichaam gaat herverdelen. Een zool zorgt er dus voor dat we ons efficiënter kunnen voortbewegen, hierbij zullen de ene spieren meer werken en de andere spieren minder werken. Het ene gewricht zal meer belast worden, het andere gewricht zal minder belast worden. Zo gaat men op zoek naar de meest ideale balans.

Een onderzoek voorafgaand aan het maken van zolen is dan ook van essentieel belang. Via het onderzoek gaat men op zoek naar welke correcties, hardheden, elementen nodig zijn om de belasting zou ideaal mogelijk te verdelen.

Wanneer we het bovenstaande begrijpen kunnen we ook begrijpen waarom er soms ongewenste neveneffecten kunnen ontstaan. Doordat het de ene spier/gewricht minder belast worden, zal de andere meer moeten werken, soms kan de correctie te hoog zijn waardoor een ongewenst effect ontstaat, dit kan ook weer aangepast worden.Hoewel dit over het algemeen weinig gebeurt, kan het steeds voorkomen. Merk je een ongewenst effect met je zool neem dan zo snel mogelijk contact op met je podoloog.

Mijn zolen voelen soms te hard of te zacht aan. Hoe komt dit?

Geloof het of niet, maar de hardheid van het materiaal is niet belangrijk ifv het comfort of hetgeen je voelt. Het gaat vooral om de hoeveelheid correctie die in de zool zit. Pas op, dit wil niet zeggen dat de hardheid van een zool niet belangrijk is, die is uitermate belangrijk. Hoe harder het materiaal, hoe stijver de zool wordt, hoe meer effect de zool zal hebben, maar de hardheid staat wel los van het comfort.

Een zool gemaakt een zeer zacht materiaal, maar met een zeer hoge correctie zal heer hard voelen. Indien de zool de pronatiebeweging (het inrollen van de voet) volledig blokkeert dan is er geen goede schokabsorptie meer van onze voet, deze zool zal heel hard aanvoelen ondanks dat ze gemaakt is uit zacht materiaal.

Een persoon die een zachte zool heeft, maar een hoge en harde correctie nodig heeft kan ook te weinig effect hebben. Deze zool zal nog altijd niet comfortabel zijn omdat men te weinig effect zal hebben. Deze persoon moeten we een harde zool maken. De harde zool zal er voor zorgen de afrol goed verloopt en goede afrol zal zorgen voor een goed comfort.

Heb je het gevoel dat je zool soms te hard of te zacht voelt? Neem dan contact op met je podoloog.

Krijg je door zolen warme/koude/zweet- voeten. Indien ja, kan hier dan iets aan gebeuren?

De meeste mensen merken geen verschil, maar het kan gebeuren dat zolen zorgen voor warme/koudere voeten of voor zweetvoeten. Helaas is dit een onvoorspelbaar effect. Kunnen we hier iets aan doen?

Ja, neem contact op met je podoloog voor verdere uitleg. Wat is er vaak mogelijk:

 • Je kan een kousenvoetje boven de zool doen en blootvoets in de schoen kruipen. Je loopt dan eigenlijk op je kous die al het zweet kan opvangen. Dit wordt vaak toegepast in de zomer en heeft goede resultaten. Opgelet, je moet dus de zool in het kousje steken en met het gat van de kousen naar onder.
 • Zolen kunnen geperforeerd worden. Er worden dat gaatjes in de zolen gemaakt zodat deze het zweet kunnen doorlaten.
 • Er kan een speciale afdeklaag voorzien worden die zorgt voor een betere geleiding van de warmte.

Mijn zool past niet in mijn schoen/sandaal/sportschoen. Wat nu?

Je zool wordt gemaakt op basis van je voet. Daarna wordt een zool bijgeslepen zodat ze in je schoen past. Het kan dus zijn dat een zool nog wat smaller moet geslepen worden om in je schoen te passen. Je kan hiervoor altijd contact opnemen met je podoloog. Voor een uitgebreid schoenadvies: klik hier (binnenkort)

Het is niet aangeraden om zolen te dragen in hakken. Als je hakken wenst te dragen, koop dan een mooi hak en draag deze voornamelijk om eens weg te gaan. Een zool in hak gaat zo goed als nooit en je maakt er je zool mee kapot.

Voor sommige sportschoenen zoals voetbalschoenen en fietsschoenen moet de zool versmald worden. Voetbalschoenen hebben een smalle leest als de zool te breed is dan ligt deze niet mooi in de schoen en zal deze als vervelend aanvoelen. Neem contact op met je podoloog om dit aan te passen.

Wat is die hoge rand achteraan mijn zool?

Zullen mijn spieren verzwakken door het dragen van zolen?