1 januari 2023•Arno Lutin
Gecertificeerde podologische zolen
Wist je dat steunzolen (zowel orthopedische als podologische) niet zomaar in je veiligheidsschoenen mogen? Hieronder leg ik even uit hoe dat juist in elkaar zit.
Voor heel wat beroepen is het noodzakelijk om veiligheidsschoenen te dragen. Dit kan vroeg of laat leiden tot het ontstaan van voetproblemen. Een podologische zool kan dan vaak een oplossing bieden, maar wist je dat steunzolen niet zomaar in een veiligheidsschoen mogen? Wanneer je de bestaande zool vervangt door een orthopedische steunzool of een podologische zool dan vervalt het certificaat van deze werkschoen en ontstaat er een aansprakelijkheidsrisico. Als podoloog kan ik speciale gecertificeerde podologische zolen (met apart certificaat) maken zodat deze zonder problemen kunnen gedragen worden in je veiligheidsschoenen.
Certificering van werkschoenen
Alvorens werkschoenen verschijnen op de Belgische markt, moeten deze beantwoorden aan enkele strenge veiligheidsvoorwaarden. Iedere werkschoen is gecertificeerd volgens de Europese NEN-EN-ISO 20345:2011 Safety (veiligheidsschoen), 20347:2012 Occupational (werkschoen) en 20346:2012 Protective (beschermschoen) normen. Wanneer je bijgevolg je gecertificeerde (standaard)zool uit je werkschoen haalt en vervangt door jouw persoonlijke steunzool dan vervalt hierbij dit certificaat.
Wat zijn de gevolgen als niet de juiste steunzolen worden gedragen in de werkschoenen?
Vanuit het ministerie worden regelmatig controles uitgevoerd met betrekking tot de productieveiligheid op de werkvloer. Wanneer de veiligheidsschoenen niet conform de wetgeving zijn kunnen zowel de werkgever als werknemer aansprakelijk gesteld worden. Bij verwisselen van de zool vervalt namelijk de aansprakelijkheid van de fabrikant. Daarnaast zijn er verzekeraars die geen vergoeding uitkeren bij een ongeval waarbij geen werkschoenen met veiligheidsnormering worden gedragen.
De oplossing
Als podoloog kan ik voor bijna alle types werkschoenen een podologische zool maken met certificaat. Hierdoor is het mogelijk om je podologische zolen te dragen in je werkschoenen en volledig conform te zijn met de wetgeving. Per merk en type werkschoenen kan ik een protocol opvragen en pas ik het podologisch concept aan zodat ze conform de wetgeving zijn. Vervolgens wordt een speciale toplaag bevestigd die geregistreerd en gecertificeerd is. Bij afhaling krijg je ook een papieren certificaat dat je moet bijhouden.
Veelgestelde vragen
Wanneer je nieuwe werkschoenen krijgt en deze zijn hetzelfde type en merk dan is er verder geen probleem. Je kan dezelfde zolen gebruiken in de nieuwe werkschoenen.
Krijg je een ander merk of een ander type werkschoen van hetzelfde merk dan vervalt het certificaat.
De gecertificeerde podologische zolen kosten €245 indien dit om eerste paar gaat en €215 bij een extra paar. Uit de wet volgt dat de werkgever verantwoordelijk is voor alle Persoonlijk Beschermingsmateriaal (PBM) van de werknemer(s). In dit geval voor de werkschoenen en de specifieke inlegzolen. Het is dus zeker aangeraden dit met je werkgever te bespreken. Wanneer je werkgever akkoord is om hier in tegemoet te komen en deze zolen zou betalen dan behoren deze zolen tot je werkschoenen en gebruik je deze ook niet voor privegebruik. Er wordt alsook een factuur meegegeven (al dan niet op naam van het bedrijf) zodat je werkgever deze kan terugbetalen.