Zomerverlof van 21 juli tot en met 14 augustus Tijdens een onderzoek wordt de telefoon niet beantwoord om de kwaliteit van het onderzoek te bewaren.
Maak online een afspraak

Podologische zooltherapie

Het verschil tussen podologische zolen en andere steunzolen lees je op deze pagina, maar het belangrijkste om te onthouden is dat de podologische zool gemaakt wordt op basis van jouw specifieke kenmerken met als doel je voet dynamisch in de goede richting sturen, om zo jouw manier van stappen te optimaliseren. Een podologische zool heeft dus eerder als doel om te corrigeren in plaats van te ondersteunen. Op basis van ons uitgebreid onderzoek kan ik als podoloog aan de slag met jouw gegevens om je zolen op maat te creëren.

Podologische zolen bijslijpen

Stappen in je podologische zooltherapie

Afname

Afname

Wanneer zolen nodig zijn, dan start ik met het afnemen van een 3D-scan van je voet. Deze scan wordt afgenomen in de meest ideale gewrichtspositie van je voet, rekening houdend met je knie en heup.

Ontwerp

Ontwerp

Ik verwerk daarna zelf alle gegevens en parameters uit het onderzoek in een digitaal, minutieus ontwerp. Vervolgens wordt de zool door een robot CNC uitgefreesd. Dit zorgt voor de grootste nauwkeurigheid en reproduceerbaarheid. Hoe zolen exact tot stand komen, leg ik hier meer in detail uit.

Afhalen en optimaliseren

Afhalen en optimaliseren

Wanneer de zolen klaar zijn, kom je die afhalen met enkele van je veel gebruikte schoenen. We optimaliseren de zolen waar nodig voor jouw schoenen en geven je tot 6 maanden lang de mogelijkheid om gratis langs te komen indien er nog aanpassingen nodig zouden zijn.

Gecertificeerde podologische zolen nodig voor in de werkschoen? Lees er dan hier meer over.

Podologische zool BORGinsole

Onze zolen

Hygiënisch

Wasbaar op 40° in de wasmachine.

Gepatenteerde 3D technologie

De zool wordt door mijzelf ontworpen en uitgefreesd door het hoogtechnologisch labo BORGinsole.

Gemaakt uit EVA

EVA staat voor Ethyleen Vinyl Acetaat wat een lichtgewicht, flexibel en duurzaam materiaal beschikbaar in verschillende hardheden.

Brede toepasbaarheid

Je kan één paar gebruiken in verschillende schoenen (dagelijkse schoenen, sportschoenen, werkschoenen,...)

Last van je voeten of een andere bewegingsklacht? Kom langs voor een eerste onderzoek.

Veelgestelde vragen

Podologie is een erkend (para)medisch beroep, maar kent op dit momenteel geen terugbetaling door het RIZIV. Volgende mutualiteiten betalen wel een deel terug:

  • Helan (Partena en OZ): € 50,00 per jaar
  • Liberale mutualiteit: € 30,00 per 2 jaar
  • Vlaams en neutraal ziekenfonds: € 50,00 per jaar
  • Neutraal ziekenfonds Vlaanderen: € 50,00 per jaar
  • DKV ambulante zorg: tot 70%

Je hoeft geen voorschrift mee te brengen, dit is niet nodig om de terugbetaling te ontvangen.

Er is geen voorschrift nog om langs te komen op consultatie, ook voor de podologische zolen is er geen voorschrift noodzakelijk. Indien u recht heeft op terugbetaling krijgt u het document voor deze terugbetaling bij afhaling.

Al mijn huidige tarieven voor alle behandelingen vind je hier terug.

Ja, ik kan voor meer dan 4000 verschillende type veiligheidsschoenen gecertificeerde podologische zolen afleveren. Je krijgt hierbij steeds een certificaat. Lees meer over de gecertificeerde zolen in deze blog.

Een orthopedische steunzool wordt gemaakt door een orthopedisch technieker (paramedicus), maar wordt altijd voorgeschreven door een orthopedist (geneesheer). Een orthopedische steunzool heeft als doel om de voet zo goed mogelijk te ondersteunen (vandaar de naam steunzool) en is voornamelijk gebaseerd op het voettype. De afdruk wordt vaak afgenomen in een schuimen doos/blauwafdruk en er is geen tot beperkt voorafgaand onderzoek.

Een podologische zool wordt gemaakt door een podoloog en heeft als doel je voet in een bepaalde richting te sturen. Vandaar dat deze vaak corrigerende of dynamische zolen worden genoemd. De zool werkt in functie van je gewrichtsassen en probeert de stijgende en dalende keten zo synchroon mogelijk te laten functioneren. Op basis van een uitgebreid onderzoek wordt een zool gemaakt op basis van jouw specifieke kenmerken. De afdruk gebeurt ook steeds door middel van een 3D-afname in de meest ideale gewrichtspositie. Hoog, laag, hard, zacht, naar links of naar rechts kantelen, over iedere halve mm wordt beslist in het zoolconcept. Twee mensen met dezelfde diagnose kunnen dus twee volledig verschillende zolen krijgen, daar waar je bij een gewone steunzool eerder wel hetzelfde zal krijgen. Een podologische zool is dus het meest gepersonaliseerd.

Graag een vergelijkende tabel?

Podologische zolen
Dynamisch
Steunzolen
Statisch
Onderzoek/consultatie
Onderzoek van 60 à 90 minuten met biomechanisch, klinisch en functioneel onderzoek in combinatie met een stap-/loopanalyse en plantaire drukmeting. Doel is de oorzaak te zoeken en het vastleggen van jouw kenmerken.
Geen biomechanisch onderzoek. Beperkt orthopedisch consult met beoordeling van statiek.
Afdrukname voet
3D-scan van de belaste voet in de meest ideale gewrichtspositie, rekening houdend met knie en heup.
Ontspannen voetafdruk, vaak in schuim waardoor correctie moeilijk is. Blauwafdruk waardoor geen volume zichtbaar is.
Functionaliteit
De zolen worden volgens de bewegingsassen in een bepaalde correctie gepositioneerd om zo de oorzaak van het probleem aan te pakken.
Prefab model uitgaande van standaard leesten mits een aanpassing. Ondersteunt voornamelijk de midden- en voorvoet. Geen correcties.
Materiaal
EVA-kunststofmateriaal dat in verschillende hardheden mogelijk is. Hardheid wordt bepaald op basis van het onderzoek.
Meestal kurk en leder, verlijming van verschillende lagen.
Prijs
Duurder bij start van behandeling. Geen RIZIV-terugbetaling. Helan, VNZ, NZV, DKV betalen €50 terug per jaar. LM Plus €30 per 2 jaar.
Goedkoper bij start behandeling. RIZIV terugbetaling van €50 per twee jaar.
Levensduur
2 à 4 jaar, gemiddeld 3 jaar. Afhankelijk van hardheid en persoonlijke kenmerken. Kinderen volgens de groei (typisch 1-2 jaar).
1-2 jaar

Je kan één paar zolen gebruiken in verschillende schoenen (dagelijkse schoenen, sportschoenen, wandelschoenen, skibotten,…)
Door dat de zolen in EVA worden gemaakt heb je geen apart paar zolen nodig om te sporten. Enkel bij voetbalschoenen of fietsschoenen is een apart paar zolen soms een meerwaarde omdat de zolen voor deze type sportschoenen heel erg smal worden geslepen. Afhankelijk van het voettype zal het niet altijd lukken om je zolen dat je in je gewone schoenen en bv in je loopschoenen stopt ook altijd te kunnen gebruiken in je voetbalschoenen. Dit wordt besproken tijdens de consultatie.

Het belangrijkste is dat een podologische zool volledig op maat van jouw specifieke kenmerken is gemaakt, maar de podologische zolen hebben ook nog ander voordelen:

  • Duurzaamheid: de levensduur is 2 à 4 jaar, gemiddeld 3 jaar.
  • Hygiëne: de zolen mogen op 30 à 40° gewassen worden in de wasmachine.
  • Opvolging: bij problemen is opvolging inbegrepen tot 6 maand, inclusief aanpassingen
  • Voor de meeste mensen volstaat één paar om zowel te gebruiken in gewone schoenen als in sportschoenen.

Een podologische zool verandert de kinetica of krachtinwerking op je lichaam. Door een bepaalde kanteling, ophoging of uitsparing in je zool te steken zal de compressie, torsie en tractie op je spieren, pezen, ligamenten, gewrichten en bot veranderen. Het doel is om de stijgende keten van voet, knie, heup en rug zo optimaal, synchroon en normaal mogelijk te laten functioneren. Wanneer de ene spier te veel werkt zal de zool deze spier ontlasten, en zal de spier aan de overkant vaak wat harder moeten werken. Op die manier zoek je naar het ideale evenwicht. Net zoals bij oefentherapie waarbij je bijvoorbeeld de ene spier versterkt om een andere te ontlasten.

Een podologische zool bevat dus vaak een bepaalde correctie, dit kan je vergelijken met de dosering van medicatie of de sterkte van brilglazen. Hoe uitgebreider het onderzoek, hoe meer specifieke kenmerken, hoe specifieker de zool. Doordat een zool dus een dosering bevat kan deze ook achteraf nog altijd bijgewerkt worden.

Dat hangt af van de resultaten van jouw onderzoek.

Wanneer er statiekafwijkingen zijn, kan het een meerwaarde zijn dat de zolen gedragen blijven worden. Een zool werkt dan zoals een bril: je zal beter stappen met zolen, maar verwijder je de zolen, dan blijft de statiekafwijking bestaan. Typisch zul je hier inderdaad merken dat de zool weglaten voor minder comfort zorgt.

Soms kan een blessure of revalidatie lang aanslepen en kan een zool gedurende een bepaalde periode nuttig zijn om het herstel te bevorderen. Een zool kan hier dan een tijdelijke oplossing zijn en kan daarna weer weggenomen worden. Ook bij kinderen hebben we vaak het doel om de zolen weer af te bouwen zodra mogelijk.

Het hangt dus af van jouw kenmerken en dit zal ook altijd besproken worden tijdens het onderzoek.

Als podoloog creëer ik zelf jouw podologische zolen na het uitvoeren van het onderzoek. Op basis van jouw kenmerken bepaal ik het concept waarna ik dit vervolgens digitaal ga ontwerpen en uittekenen. Vervolgens wordt de zool door een robot CNC uitgefreesd, wat zorgt voor een enorme nauwkeurigheid en reproduceerbaarheid. Het volledige proces verloopt volledig automatisch. Niemand anders buiten je eigen podoloog heeft invloed op de zool, de podoloog maakt dus zelf jouw zolen. Het volledige proces beschreef ik uitgebreid, met fotomateriaal, in deze blog.

De tips (inlopen, onderhoud, beschadiging,..) voor het inlopen van de zolen kan je lezen in deze blog.

Loop deze zolen steeds in op eigen tempo. Zolang deze zolen ‘slechts’ vervelend of oncomfortabel zijn, dan bijt je door. Worden de zolen pijnlijk, dan haal je ze uit en begin je de volgende dag opnieuw. De meeste mensen zijn ze na tien à veertien dagen gewoon, maar het kan even goed tot 3 à 4 weken duren.

Na 6 weken krijg je nog een automatische mail ter opvolging met de vraag hoe alles verloopt. Ben je ze na 4 weken nog niet gewoon, neem dan contact op. Een eventuele controle bij problemen of aanpassing aan je zolen is steeds inbegrepen tot 6 maand.

Na 1,5 en 3 jaar krijg je een automatische mail ter opvolging, deze is echter steeds vrijblijvend. Je bent ook steeds vrij om een afspraak te maken wanneer je dit zelf noodzakelijk vindt. Tarieven voor eventuele controles en vernieuwingen kan je steeds terug vinden bij de tarieven.